Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Åtgärdsplan för att bekämpa flugor och tips på vad du kan göra hemma

Problemet med flugor i Västerås med omnejd verkar fortsätta. Det kommer även signaler från fler platser i regionen. Vi har anlitat Anticimex för experthjälp. Enligt dem har väderförhållandena varit mycket förmånliga för husflugan och den frodas på många platser. Ingen kan med säkerhet säga om vi är en del av problemet eller inte, men vi tar det säkra för det osäkra. Vi kan vara en del av problematiken. Därför har vi sedan veckan före midsommar vidtagit ett antal åtgärder. Det finns också mycket du som privatperson kan göra.

Anticimex har hjälpt oss att ta fram en åtgärdsplan med aktiviteter på kort- och lång sikt. Åtgärderna syftar främst till att förkorta tiden avfallet finns på anläggningen. Flugor förökar sig snabbt vid rätt förhållanden. Det har resulterat i att vi har:

  • Infört tvåskift för att maximera siktningen av avfall från Mälarenergi. Tvåskift gäller även under helger.
  • Kontinuerlig omsättning av biologiskt material ämnat för biogasproduktion. Materialet som lagras vid biogasanläggningen hålls nu på minimal nivå.
  • Rejectmaterial från biogasproduktionen grävs ned och täcks.
  • Förstärkt redan befintliga städrutiner.
  • Beställt 25 stycken elektriska flugfällor för utplacering.

Åtgärdsplanen har skickats till och godkänts av Länsstyrelsen. Under hösten kommer vi med stöd av Anticimex ta fram särskilda rutiner för avfallshantering för kommande sommarperioder.

Som privatperson kan du också göra en hel del. Här kommer några tips:

Sommar och värme gör att man kan behöva se till sina kärl lite grann för att det ska fungera bra och minska risk för lukt och flugor. Det gäller främst kärlet för matavfall.

  • Se över platsen där du har dina kärl. Är det möjligt att ha dem i skuggan så är det bättre än i direkt solljus.
  • Spola gärna ur dina kärl då och då. Då får du bort kladd som kan locka flugor. Du kan spraya lite ättika i kärlet om du har fått flugor. Eller strö lite släckt kalk i kärlet.
  • Var noga med att vika ihop papperspåsen med matavfall ordentligt innan du lägger den i kärlet, fyll inte påsen mer än till ¾-delar. Om matavfall rinner ut luktar det illa. Låt vått avfall rinna av i diskhon innan det läggs i påsen. Har du blött avfall kan du ta två påsar eller lägg en bit äggkartong eller tidningspapper i botten av påsen.
  • Gå ut med påsen ofta, minst 2-3 gånger i veckan under sommaren.
  • Använd påshållare. Den gör att avfallet ventileras och fuktighet minskar.

Det här är ytterligare några tips man kan ta till om man vill veta ännu mer! Det är lite överkurs! Räk- och kräftskal kan lukta illa. Om du sköljer dem i ett durkslag och slår om lite tidningspapper innan du lägger allt i påsen minskar risk för lukt. Vi har även fått tips från en kund som lägger räkskalen i frysen tills det är dags för hämtning av avfallet.

Papperspåsar och påshållare kan du hämta på de flesta Återbruk.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Eva Favaro

Eva Favaro

Presskontakt Avdelningschef Hållbarhet och kommunikation Kommunikation, marknad, kundservice 021-39 92 58
Anders Ericsson

Anders Ericsson

Presskontakt Kommunikationsstrateg Närsorterat – Fastighetsnära insamling av förpackningar 021-393537